Sarbatori de iarna

 

 

Patru dumineci de Advent (toate in luna decembrie)
Sarbatoarea de Advent (in limba latina adventus = sosire apropiata) are mai multe semnificatii:

·                    Asteptarea de sosire pe pamânt a unui Mesia.

·                    Reamintirea profetiei de revenire pe pamânt a lui Isus (ca judecator) in timpul Judecatii de Apoi.

·                    Intâmpinarea Craciunului si Nasterii lui Isus (Natalis Domini).

Au fost declarate 4 dumineci de Advent, inaintea Craciunului (cu prima dumineca de Advent debuteaza si Anul calendaristic crestin).

6 Decembrie (Sf. Nicolae)

Comemorarea anuala in lumea crestina la 6 decembrie a Sf. Nicolae. Potrivit unei stravechi legende, Sfântul Nicolae ar fi trait in secolul 4 d.C. S-ar fi nascut in mica localitate Patara din sudul Turciei si ar fi devenit episcop de Myra (azi: Demre-Kale, în sudul Turciei). S-ar fi remarcat prin bunatate fata de copii, dar si fata de cei asupriti. Legenda mai spune ca odata ar fi aruncat o punga cu bani de aur in fata a trei surori tinere si sarace. Fetele erau pe punctul de a se prostitua spre a-si aduna zestrea necesara casatoriei. Prin aceasta fapta caritativa, le-ar fi salvat. Legenda se bazeaza pe existenta a 2 personaje: Episcopul Nicolae de Myra (mort in anul 343) si abatele Nicolae de Sion (decedat la data de 10 decembrie 564), ambii originari din Asia Mica (Turcia). Abatele Nicolae de Sion a fost inmormântat in portul Antalya (Turcia de sud). Mormântul a fost deschis in anul 1087 de un grup de comercianti crestini europeni, iar ramasitele sale pamântesti au fost duse la Bari (Italia de sud) unde se pastreaza in basilica San Nicola. Comemorarea anuala in lumea crestina la 6 decembrie a Sf.Nicolae (protectorul spiritual al marinarilor, negustorilor, detinutilor, dar mai ales a copiilor de pretutindeni) s-a impamântenit prin secolul al 7-lea, fiind apoi treptat raspândita in toate tarile lumii. Sarbatoarea a devenit mai ales a copiilor, intrucât in scolile manastiresti din Evul Mediu la data de 6 decembrie unul din copii era ales ca Episcop al copiilor. Datina Episcopului Copiilor a durat la Mainz (Germania), pâna in anul 1779.

8 Decembrie

Ziua conceptiei neprihanite (fara pacatul originar) a Sfintei Maria. Maria a fost singurul copil la parinti (Ana si Ioachim). Pe locul presupusei case de nastere din Ierusalim s-a construit biserica Sf.Ana. Tatal Ioachim a fost fie preot, fie slujbas al preotilor Templului herodian. Mama Ana apartinuse unei familii de negustori din Betlehem.

21 Decembrie

a) Comemorarea apostolului Toma si
b) Serbarea solstitiului de iarna.

24 Decembrie

Partial zi lucratoare, partial (dupa masa si seara) zi de sarbatoare. Seara: slujbe religioase. Ajunul Craciunului reprezinta o seara familiala, seara lui Mos Craciun, a bradului frumos impodobit si a colindelor traditionale. Mos Craciun reprezinta extrapolarea lui Mos Nicolae la sarbatoarea Craciunului. Colindele de Craciun se practica de 2-3 secole, dupa ce la inceput numai de Anul Nou s-a colindat. Colind vine de la cuvantul latin calendae (prima zi a fiecarei luni romane). Obiceiul Bradului de Craciun s-a introdus acum 3-4 secole, fiind generalizat abea in sec.19.

 

25 Decembrie

La 25 decembrie se sarbatoreste Craciunul, nasterea lui Isus (Natalis Domini). Initial, Craciunul s-a sarbatorit pe data de 6 ianuarie, asa cum a ramas pana in zilele noastre la bisericile de rit oriental. In anul 354 (pe vremea pontificatului Papei Liberius) bisericile vestice au devansat Craciunul pe data de 25 decembrie, zi in care se serbau trei evenimente religioase necrestine rivale:

·                    Sarbatoarea zeului Sol invictus (Soarele invincibil),

·                    Saturnaliile (sarbatoare dedicata zeului roman al agriculturii Saturnus, care incepea la data de 17 decembrie si dura mai multe  zile, incluzând si sarbatoarea solstitiului de iarna de la 25 decembrie).

·                    Sarbatoarea Zeitei egiptene Isis.

26 Decembrie

·                    A doua zi de Craciun si

·                    Comemorarea primului martir crestin (Stefan), ucis la Ierusalim intre anii 32-36.

27 Decembrie

Comemorarea apostolului Ioan.

31 Decembrie (Sf. Silvestru)

Prima parte, zi normala (lucratoare), in cea de a doua parte serbarea incheierii unui an calendaristic si debutul unui nou an (Revelionul), in paralel cu comemorarea Sf.Silvestru. Vecernii liturghice de seara. In timpul pontificatului papei Silvestru (314-335) a avut loc botezul imparatului Constantin cel Mare si alte evenimente importante pentru biserica crestina.

1 Ianuarie

In aceasta zi se serbeaza:

·                    Circumcizia lui Isus cu primirea numelui de Jeschua (Iehova Mantuitorul, Josua), nume evreu larg raspandit in acea vreme.

·                    Ziua Sf. Maria, conform hotarârilor Conciliului Vaticanic II din Roma (1962-1965).

·                    Anul Nou.

2 Ianuarie (Sf.Vasile)

Comemorarea Sf.Basilius (Vasile) nascut in anul 330. Episcop de Caesarea (capitala fostei provincii romane Capadocia) dupa anul 360. Unul din cei 4 mari teologi ai bisericii crestine de est.

6 Ianuarie

(Epifanie; in limba greaca Epiphaneia = Aparitia Domnului; serbare antica de cinstire a zeilor incarnati pe pamant, serbare preluata ulterior de crestini; fixata de biserica crestina pe data de 6 ianuarie, spre a inlatura vechea serbare a Zeului Aion).
In aceasta zi se serbeaza mai multe evenimente:

·                    Aparitia Fiului Domnului pe pamant si sosirea celor 3 Crai de la Rasarit. Potrivit legendei, emisarii orientali care - ghidati dupa aparitia pe cer a unei stele (orietur stella = o stea va apare) cu luminozitate neobisnuita - au venit din Orient (Iran sau Arabia ?) la Betlehem in Palestina, spre a cinsti venirea pe lume a lui Mesia, nu au fost crai (regi) si nici magi (scamatori), ci intelepti batrani (inteleptilor si savantilor li se acorda odinioara in Orient si titlul de Regi ai stiintei). Numele celor Trei Crai de la Rasarit, neamintite in evanghelii, s-au raspandit abea in sec.2-3 (Caspar, Melchior si Balthasar), ca fiind urmasi ai urmasilor lui Noe: Caspar din Ham, Melchior din Sem, Balthasar din Japhet. Alte legende relateaza despre botezul celor Trei Crai de la Rasarit de catre apostolul Toma, despre investitura lor ca episcopi, despre serbarea Craciunului in anul 54, despre decesul lor si despre redescoperirea osemintelor si stramutarea lor de catre imparateasa Elena (mama imparatului Constantin cel Mare) la Constantinopol in biserica Hagia Sofia. La rugamintea episcopului Eustorgio (343-355), relicviile celor 3 crai au fost stramutate la Milano. La data de 23.07.1164 relicviile au fost duse de imparatul Barbarossa (Friedrich I, 1125-1190) la Köln (Germania), de unde au fost retrocedate bisericii San Eustorgio din Milano in anul 1904. In unele tari vestice, in ajunul zilei de 6 ianuarie preotii inscriu cu creta pe usile de la intrarea caselor initialele C+M+B (Caspar, Melchior, Balthasar), anul si semnul crucii (spre a proteja locuitorii de cele rele). C+M+B sunt interpretate de catre altii drept initialele de la Christus Masionem Benedicat (Cristos binecuvânteaza aceasta casa).

·                    Prima vizita a lui Isus in Templul din Ierusalim, la vârsta de cca 12 ani.

·                    Botezul lui Isus la vârsta de cca 30 ani in apa Iordanului de catre Ioan Botezatorul (Boboteaza).

·                    Prima minune savârsita de Isus la Nunta din Canaa (transformarea apei in vin).