Introducere

 

Biblia este cea mai citită carte din istoria lumii. Educația oricărui om nu este completă dacă el n-a citit și această carte.

Deși la prima vedere Biblia pare o carte mare și complicată, cel ce dorește sincer să o înțeleagă nu va întâmpina dificultăți majore.

Iată câteva lucruri pe care trebuie să le știm atunci când ne apropiem de aceast㠓Carte a cărților:”

 

A.      Biblia este o carte unitară. Există câteva elemente care-i atestă această unitate:

1.         Pe toate paginile ei ne întâlnim cu același Dumnezeu unic, creator al cerurilor și al pământului. De la Geneza până la Apocalipsa, cărțile Bibliei ne vorbesc despre acest Dumnezeu atotputernic și atotânțelept care conduce istoria lumii înspre împlinirea planurilor Sale desăvârșite.

2.       Biblia este, de la un capăt  la celălalt, revelația unui plan unic – planul lucrărilor lui Dumnezeu cu omenirea.

3.       Cărțile Bibliei se succed într-un tot armonios completându-se și lămurindu-se unele pe altele. Profețiile anunțate cu îndrăzneală în unele din cărțile Bibliei sunt reluate în altele, care le consemnează împlinirea.

4.       Biblia este o revelație progresivă a adevărului. Dumnezeu a ales să ne transmită ceea ce trebuie să știm despre lume, viața si viitor intr-un mod treptat care culmineaz cu descoperirea de Sine prin Fiul Sau: Isus Cristos (Evrei 1:1-2).

5.       Biblia ne prezintă un singur plan de mintuire. Toata istoria biblica curge in matca timpului spre punctul de apogeu al răstignirii Domnului nostru Isus Cristos. Pe bolta circulara a unei cunoscute catedrale, cineva a pictat pe circumferința chipurile proorocilor si apostolilor. Toți au mina întinsa aratind cu degetul înspre centrul boltii in care a fost pictat chipul Domnului Isus. Singura diferența dintre prooroci si apostoli a fost aceea ca unii îl arătau pe Domnul privind in timp înainte, iar ceilalți îl arătau privind înapoi.

6.       De la nceput si pina la sfirsit, Biblia se ocupa de fapt cu o singura persoana: Domnul Isus Cristos, Fiul Dumnezeului celui viu. In mod explicit El este numit: “Cuvint” (Ioan 1:1). Legea, proorocii si Psalmii (conform lui Luca 24:44) ca si toate cartule Noului Testament sunt pline de mesaje care ne vorbesc despre persoana si activitatea Sa mintuitoare.

7.       Invatatura Bibliei este aceiași in toate cărțile deși au existat 44 de autori insirati de-a lungul a peste șaisprezece secole. Așa se face ca Pavel poate cita un text din Geneza 2:24 in sprijinul ideii susținute de el in Efeseni 5:31. Miile de ani scurse intre aceste doua pasaje nu exista atunci cind cauți sa le pătrunzi intelesul.

B.   Biblia este o carte compusa din alte carti. “Bibliorum” -  numirea originala a Bibliei este un substantiv cu forma de plural. “Cartea cartilor” este de fapt o “biblioteca” de carti adunate de-a lungul secolelor. Este foarte important ca fiecare carte a Bibliei sa fie studiata in lumina propiei ei teme. Cartea Genezei este, de exemplu, o carte a “începuturilor.” Ea stabilește cadrul in care se desfasoarăapoi acțiunea tuturor celorlalte carti ale Bibliei. Unele carti ale Bibliei sunt carti de narațiune istorica, altele sunt profetice sau pedagogice. Fiecare carte este un întreg de sine stătător si trebuie inteleasa ca atare înainte de a fi așezata in contextul Scripturii.

Biblia este o culegere de carti asezate in grupe distincte. Cei ce au stabilit “canonul” Bibliei, au cautat sa aseze cartile ei intr-o anumita ordine. Este bine sa cunoastem aceasta ordine pentru a ne putea forma o privire de ansamblu care sa ne ajute sa identificam curgerea ideilor majore ale Bibliei. Planul Bibliei poate fi comparat cu un mozaic. Fiecare capitol din fiecare carte formeaza o unitate distincta, dar incomplecta in el insusi. Numai toate la un loc isi dezvaluie aromonia si mesajul. Cartile Bibliei au fost comparate cu o multime de perle de mare pret. Pentru a le expune si mari valoarea, perlele trebuiesc asezate pe un fir care sa le ajute sa stea una linga alta in jurul gitului. Cartile Bibliei au un astfel de “fir calauzitor” care le strabate dintr-un capat in altul.